rss

Schumi in MotoGP? (cu video)

  1. 18/03/2008
  2. Tags: Ducati, Giacomo agostini, John surtees, Michael Schumacher, Motogp, Peterhansel



Multi si-ar dori sa-l vada pe Michael Schumacher revenit in Formula 1. Ei bine, germanul a spus raspicat ca nu-si propune sa se intoarca, dar un alt zvon incepe sa prinda substanta.

Este vorba de o prezenta a sa intr-un Grand Prix de motociclism viteza. Informatia a fost facuta publica de cotidianul "L'Equipe", care ofera si detalii. Astfel, septuplul campion mondial din F1 ar urma sa piloteze un Ducati, model pe care deja l-a testat anul trecut, in noiembrie, pe circuitul de la Valencia, fiind cronometrat cu un timp cu cinci secunde mai slab decat cel cu care Dani Pedrosa obtinuse pole-position-ul cu numai cateva zile inainte.

Un rezultat cu atat mai notabil cu cat germanul nu a utilizat frane de carbon, ci de otel, folosite de versiunile tip MotoGP doar in cursele pe ploaie. "Am rulat aici doar ca sa ma amuz. Nu vreau sa rulez in curse", a precizat atunci Schumi, care detine, printre altele, un Harley Davidson in uriasele garaje ale resedintei elvetiene.

Cele 58 de tururi parcurse cu acel prilej, la ghidonul motocicletei lui Casey Stoner nu reprezentau insa o premiera. Prima experienta de gen a fost aceea de la finele lui 2005, atunci cand, in cadrul unui eveniment promotional, desfasurat la Mugello, Michael scosese un timp cu 15 secunde mai slab decat al liderului de-atunci al echipei, Loris Capirossi. Nemultumit de rezultat, germanul s-a antrenat, iar rezultatul avea sa se vada la Valencia.

Acum, sustin jurnalistii francezi, Schumi a inceput sa se antreneze intens, pe pista complexului Bresse, folosind versiunea Ducati GP7. "Soseste in fiecare dimineata, cu elicopterul, si face un antrenament de doua ore. Ia pranzul, se odihneste un pic, iar apoi mai face o sesiune de o ora, dupa care pleaca spre casa", a declarat un oficial al circuitului pentru cotidianul francez. Jurnalistii cotidianului spun ca debutul oficial al lui Schumi ar putea avea loc pe 1 iunie, in Marele Premiu al Italiei care se va desfasura la Mugello, un apropiat al lui Michael fiind vazut recent la sediul forului mondial, acolo unde, se spune, a cules informatii asupra procedurile necesare pentru obtinerea unui wild-card.

O multime de predecesori
Trebuie spus ca Schumi nu ar reprezenta o premiera. John Surtees, spre exemplu, a obtinut patru titluri mondiale in intrecerile de viteza pe doua roti, iar apoi si-a trecut in cont si unul in F1. Ulterior, atunci cand si-a format propria echipa, l-a convins si pe fostul sau rival, Hailwood, sa faca acelasi lucru. Iar acesta avea sa "penduleze" intre cele doua competitii majore. Pe doua roti a fost campion de 7 ori (3 - la clasa 250 cmc, 2 - 350 cmc, 4 - 500 cmc), iar pe patru a urcat de doua ori pe podiumul Marelui Circ, o data la Le Mans si a fost campion in F2.

Giacomo Agostini, cel ce este recordman all-time in motociclism, cu 122 de victorii, si are 15 titluri la activ in motociclism (7-350 cmc si 8- 500 cmc), n-a izbutit insa decat 7 prezente pe podium in F1, in timp ce succesorul sau, venezueleanul Ceccotto, dublu campion in moto (1 - 350, 1 - 500 cmc) n-a obtinut decat un punct in cea mai importanta competitie de monoposturi. El a pus punct carierei, dupa doar doi ani, in 1984, pe vremea cand era coechipierul lui Senna, in urma unui accident grav, iar ulterior a participat in intreceri de turisme, precum DTM sau V8 Star.

Pe lista avem si exemple inverse. In epoca de pionierat a curselor, Bernd Rosemayer s-a remarcat in moto, iar apoi a devenit un star al celebrei echipe Auto Union, pentru care a reusit trei triumfuri la Nürburgring, un succes american in Vanderbilt Cup si un titlu european (1936). Damon Hill, Alex Wurz sau, in raliuri, Chris Atkinson, au concurat mai intai pe doua roti inainte de a deveni nume importante (Hill a castigat chiar titlul) in F1 si WRC.

Valentino Rossi si Travis Pastrana cocheteaza si ei cu raliurile, evoluand chiar si in etape de mondial, iar in Dakar avem exemplul celebrului Peterhansel, dar si cel al lui Joan "Nani" Roma. Si lista este mult mai lunga daca o extindem dincolo de Marele Circ sau disputele celor mai buni piloti de raliuri, multi dintre campionii anilor '80 in Motomondialul de viteza participand la curse de turisme si monoposturi.





Vizualizari: 1087