© 2024 Auto.ro
Gratie unui concurs ciudat de imprejurari www.auto.ro a reusit sa testeze (daca putem folosi acest termen) un automobil de exceptie: Rolls Royce Phantom Bespoke Collection. Ineditul acestui automobil de colectie rezida in faptul ca este unul dintre cele 100 de modele apartinand colectiei Rolls Royce Bespoke si atentie este si de vanzare. Pretul orientativ - 400.000 de euro.
In loc de inceput:
Romania 2008. Toamna.
Vand: Rolls Royce Phantom Bespoke Collection
Pret: 400.000 euro
Caroserie - berlina
An fabricatie – 2008
Carburant - benzina
Putere – 460 CP
Capacitate cilindrica – 6749 cm3
Kilometri parcursi - 4000 km
Consum – 17.2 l/100 km
Culoare-neagra
Dotari: full de exceptie
Alte detalii: revizii la zi
Stare generala: absolut impecabila
Se afla la: proprietar
Ca piata auto din Romania este una atipica nu mai mira pe nimeni. Vezi copii de 20 de ani la bordul unui S-Klasse sau Quattroporte sau june dragute la bordul unui Turbo eventual RUF sau la volanul unui SL AMG. OK, nu ne mai mira. Insa cand vezi la anunturi de vanzari second hand, din Romania, un Ferrari F430 sau Rolls Royce Phantom, iar unii spun ca exista si un Lambo Reventon la mana a doua, spui ca din acel moment esti pregatit pentru orice.
Pornind de la acest anunt si ajutat de un prieten bun, Cristi ai legatura, www.auto.ro a reusit sa-l cunoasca pe proprietarul Rolls-ului si sa conduca automobilul exceptional, oferit la vanzare la rubrica masini second hand.
Automobilul a fost adus din Statele Unite si se afla intr-o stare exceptionala. Are un rulaj de doar 4000 de kilometri si ceea ce-l individualizeaza de celelalte modele Rolls Royce Phantom este faptul ca este unul dintre cele 100 de modele unice care apartin lui Bespoke Collection, o colectie exclusivista Rolls Royce. Doua dintre amanuntele apartinand acestei colectii sunt ornamentele din sidef de perle naturale de pe fetele interioare ale usilor si logo-ul colectiei Bespoke stantat pe pragurile interioare frontale.
In 2008 Rolls Royce a oferit spre vanzare o gama formata din trei modele. Phantom a fost primul din noua generatie Rolls Royce construita sub indrumarea lui BMW. Prezentat la Salonul Auto de la Detroit in ianuarie 2003, Rolls-Royce Phantom s-a stabilit sigur si neabatut ca lider in segmentul berlinelor de ultra-lux. In 2006 Phantom EWB ( extended wheelbase) sau cu ampatament marit a fost adaugat gamei existente atunci. Cu 25 cm mai lung atat in ampatament cat si in lungime, Rolls Royce EWB adauga un plus de spatiu deja celui confortabil din spatele cabinei. Gandite initial pentru Asia si Orientul Mijlociu, unde, firesc, automobilele de acest tip sunt conduse de un sofer angajat, EWB au repurtat un succes deplin si in Statele Unite unde majoritatea masinilor sunt conduse de proprietar. Anul acesta Rolls-Royce a adaugat un model mai putin formal dar mai emotional – Phantom Drophead Coupe.
Revenind la modelul testat de noi, Rolls Royce Phantom foloseste acelasi cadru din aluminiu rezultat al tehnologiei space frame. Rolls Royce Phantom este o incantare a tuturor simturilor. Designul sau este o desfatare a privirii. Nasul va fi imediat surprins de mirosul pielii fine folosite cu larghete nababica, atunci cand patrunzi in interior. Urechile pot asculta linistea gratie absentei totale a oricarui sunet mecanic.
Sub imensa capota care inspira respect Rolls Royce Phantom este un propulsor cu un bagaj tehnic de referinta. Un V12 de 6.75 litri care produce 460 CP si un cuplu maxim de 720 Nm performante suficiente pentru a deplasa cele doua tone si jumate ale automobilului cu un sprint teribil 0-100 km/h in doar 5.7 secunde, viteza maxima anuntata fiind de 240 km/h (limitata electronic). Motorul lucreaza impecabil cu o cutie automata ZF cu sase trepte. Consumurile pentru versiunea americana sunt: urban- 18.1 l/100 km, extraurban – 11.4 l/100 km si mixt – 15.1 l/100 km. Emisiile masurate de americani sunt de 377 g/km.
In partea inferioara a celebrei grile a radiatorului (lucrata manual) se afla doua camera video care ajuta soferul sa se orienteze in trafic la iesirea din curte, cand el poate vedea lateral la mult timp dupa ce masina a iesit cu partea frontala.
Soferul sta la nivelul omologului sau dintr-un Land Rover Discovery, avand o buna vizibilitate, in schimb vizibilitatea in spate este deficitara, gandita astfel pentru a crea un grad inalt de discretie pasagerilor din spate. Automobilul dispune de o versiune simplificata a sistemului BMW iDrive care controleaza toate functiile de incalzire, multimedia si alte date esentiale. Materialele exclusiviste sunt blazonul Roll Royce.
In spate Rolls Royce Phantom are suicide doors, usi care se deschid in opozitie cu cele din fata. Spatiul in spate este generos si confortabil, chiar daca scaunele nu sunt ajustabile.
Cu o lungime de 5.8 metri, va puteti gandi ca automobilul are o problema la manevrare. Dar chiar daca setarea suspensiei pneumatice s-a facut cu tinta confortul suprem, Phantom vireaza usor, iar directia este pe cat de usoara pe atat de precisa.
Desigur cum va si asteptati Rolls Royce Phantom vine cu o bogata lista de echipamente standard. Fiecare model reprezinta cel mai bun lucru pe care-l poti cumpara.
Interesant este ca in lumea Rolls Royce echipamentele reprezinta de multe ori unicate pe care unii clienti pot opta pentru ele altii nu. Optiunile in cazul unui Rolls Royce nu se refera la upgrade-urile unor sisteme existente la alti constructori. Clasicele optiuni pentru un Rolls Royce includ camera video fata, spate, DVD player pentru scaunele din spate, lumini ambientale spate sau un humidor pentru trabucuri.
In cazul Bespoke Collection, echipamentele sunt “vorbite” (Bespoke) special pentru proprietarul respectiv. Cine a auzit de Saville Row, stie de ce. Desi nu este o practica curenta in lumea auto, Rolls Royce este campion in personalizarea automobilelor cu o istorie de peste un secol. Doriti ca vopseaua sa se asorteze la vestimentatia sotiei dumneavoastra sau colierul cu perle sa fie incastrat in fetele usilor. Nicio problema. Rolls Royce poate face peste 45.000 de culori si nenumarate combinatii pentru interior.
De fapt un Rolls Royce poate vinde tot ceea doriti, iar exemplarul condus de noi nu face exceptie. Referindu-ne la pretul de 400.000 de euro pentru un Rolls Royce Phantom rulat el provine din politica producatorului care nu include o schema de buy-back cum are Maybach, tocmai pentru a proteja valorile la revanzare.