© 2024 Auto.ro
Specialistii de la Michelin ne dau cateva sfaturi cu privire la cel mai important element al automobilului: anvelopele. In acest caz, e vorba de anvelopele de iarna care sunt necesare in sezonul rece daca dorim sa ne bucuram de siguranta maxima.
1. Alege anvelopele de care ai nevoie
In primul rand, este foarte important sa iti cumperi anvelope de iarna potrivite cu autoturismul tau. Daca este unul performant, cumperi pneuri de performanta, daca este unul obisnuit, poti cumpara gama dedicata turismelor. Daca masina este grea, e bine sa ai anvelope de vara cand e cald si anvelope de vara cand e iarna. In caz ca ai o masina usoara, poti apela chiar si la pneurile dedicate intregului an. La fel de important este sa stim si unde o sa conducem: daca circulam preponderent in oras, putem avea anvelope tot-sezon, dar daca circulam in conditii frecvente de iarna, e bine sa montam anvelope strict de iarna.
2. Ce trebuie sa faca o anvelopa de iarna?
Ideal este ca o anvelopa de iarna sa ofere o franare buna pe uscat, pe carosabil ud, acoperit de polei, gheata sau zapada. In plus, anvelopele de iarna trebuie sa fie longevive si sa contribuie la un consum scazut de carburant. Oricum, este important de retinut ca anvelopele construite de un producator renumit raspund la mai multe nevoi in acelasi timp, fiind realizate din materiale de calitate si testate indelung.
3. Cand ne montam pneurile de iarna?
Cauciucurile de iarna nu sunt doar pentru zapada. Soferii trebuie sa retina ca anvelopele de iarna se monteaza cand temperatura exterioara scade sub 7 grade Celsius, temperatura sub care anvelopele de vara isi pierd din proprietati si nu mai ofera aderenta buna. Asadar, nu trebuie sa asteptam prima zapada ca sa alergam la vulcanizare, ci trebuie sa le avem montate deja prin octombrie-noiembrie, cand temperatura scade.
4. Ce patesc daca nu am anvelope de iarna pe masina?
Conform legii din Romania, daca circuli cu masina pe carosabil acoperit de gheata, polei sau zapada, iar anvelopele nu sunt de iarna, primesti o amenda de pana la 2500 de lei, ramai fara talon si automobilul nu mai are drept de circulatie, fiind necesara miscarea lui doar pe platforma.
5. Ce marcaje au anvelopele de iarna?
Cauciucurile de iarna, cat si cele de vara, omologate pentru iarna, cum este cazul MICHELIN CrossClimate+, trebuie sa aiba marcaje specifice, la care se uita si agentul de la Politia Rutiera cand te opreste. E vorba de initialele M+S, de la Mud+Snow, sau pot avea simbolul 3PMSF, ce inseamna "three-peak mountain snowflake", un varf de munte cu un fulg de nea.
Afla mai multe detalii despre anvelopele de iarna de pe www.michelin.ro si Facebook Michelin Romania.