rss

10 trucuri pentru un sofer istet

  1. 06/06/2009
  2. Tags: Consum, Siguranta, sofer

Tuturor ne place sa credem ca suntem buni soferi. Dar oare suntem si suficient de isteti ?

 

Prin simple modificari ale stilului tau de condus ai putea reduce consumul de combustibil si, implicit, sa economisesti bani.

 

Astfel te vei putea numi un sofer istet si acest lucru presupune sa folosesti vitezele, acceleratia si competenta de a anticipa astfel incat sa dobandesti un stil de condus mai eficient din punct de vedere al consumului. Si in plus, este mai sigur!

 

Devenind un sofer istet de vei putea bucura de:

Mai putine bonuri de combustibil

Mai putine emisii de carbon

Reducerea uzurii vehiculului

Siguranta si mai putin stres la volan!

 

Iata cele 10 trucuri pe care vi le propunem:

 

In spatele volanului

 

1. Pornirea la rece. Masinile moderne sunt proiectate pentru a porni imediat. Incalzirea motorului nu face decat sa iroseasca din combustibil – si, de fapt, sa determine uzura motorului

2. Verifica turometrul. Schimba pana in de 2500 rot / min (benzina) sau 2000 rot / min (diesel).

3. Incearca sa conduci lin. Anticipeaza conditiile de drum, astfel incat sa conduci lin, fara probleme si sa eviti acceleratia si franele bruste. Astfel economisesti combustibil si reduci rata accidentelor

4. Ia piciorul de pe acceleratie. Cand incetinesti sau conduci in panta, ramai in aceeasi treapta de viteza, dar ia piciorul de pe acceleratie mai devreme. Acest lucru reduce fluxul de combustibil catre motor pana aproape de zer

5. Incetineste. Condusul respectand limita de viteza este mai sigur, nu incalca legea si contribuie la limitarea consumului de combustibil.

 

In ambuteiaj/Blocat in trafic

6. Opreste masina. Masinile moderne nu folosesc practic nici o cantitate suplimentara de combustibil, atunci cand sunt repornite fara a se apasa acceleratia. Opreste motorul daca stii ca te vei afla in stationare pentru mai mult de un minut sau doua.

 

Pregatire inteligenta

 

7. Planifica dinainte. Fa-ti planul de calatorie, pentru a evita congestia si lucrarile la carosabil, precum si pentru a te asigura ca nu irosesti combustibil sau timp ratacindu-te.

8. Foloseste masina personala pentru calatoriile lungi. Incearca sa recurgi şi la alte forme de transport pentru calatoriile scurte.

9. Renunta la “accesorii”. Acestea, cum ar fi portbagajul extern sau suportul pentru biciclete , afecteaza in mod semnificativ aerodinamica masinii si reduce eficienta combustibilului, asa ca ce mai indicat ar fi se le scoti cand nu le folosesti.

10.Verifica presiunea pneurilor. Cand aceasta este mai mica decat cea nominala devine periculos si determina cresterea consumului de carburant.

 

Si inca ceva!

 

Nu sta la rece!

Aerul conditionat creste semnificativ consumul de combustibil. Incearca sa nu-l tii pornit foarte mult sau foloseste optiunea “eco”, daca beneficiezi de asa ceva.

Oricum, daca este foarte cald si conduci cu viteza, este indicat sa folosesti aerul conditionat in locul deschiderii geamurilor. Din acelasi motiv: consumul.

 

Vizualizari: 15973