rss

Achizitionarea unui automobil din UE (episodul 3)

  1. 31/07/2009
  2. Tags: achizitionare, cum sa

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a insemnat, printre altele, si eliminarea taxelor vamale pentru bunurile achizitionate in Statele Membre. Astfel, romanii au obtinut de la 1 ianuarie 2007 accesul la o piata multa mai mare, deci si la toate ofertele existente.

Acest lucru este valabil si pentru automobile. Insa, achizitionarea si aducerea unui automobil nou sau second-hand de pe piata UE ridica anumite probleme.

 

7. Eliberarea cartii de identitate a vehicului, controlul tehnic

Cartea de identitate a automobilelor noi achizitionate dintr-un alt Stat Membru, care nu au mai fost inmatriculate, este eliberata de Registrul Auto Roman, pe baza unei cereri care poate fi descarcata de pe site-ul RAR.

 

Pentru automobilele care au fost inmatriculate intr-un alt Stat Membru al UE trebuie sa va prezentati la RAR, pe baza unei programari.

Documentele necesare sunt o cerere de activitate RAR completata, actul de identitate al solicitantului si documentul de inmatriculare in UE. RAR va elibera cartea de identitate a vehiculului, va efectua inspectia tehnica periodica si va certifica autenticitatea vehiculului.

Vehicululele care au fost inmatriculate intr-un alt Stat Membru al UE si a caror configuratie difera fata de cea cuprinsa in documentul de inmatriculare, vor fi supuse mai intai unei proceduri de omologare.

 

8. Formalitati fiscale

A. Luarea in evidenta la organul fiscal al autoritatilor publice locale

Inainte de inmatriculare, automobilul trebuie declarat la directia de taxe si impozite (care functioneaza in cadrul primariilor) pentru a fi luat in evidenta.

Atentie! Declaratia trebuie facuta in termen de 30 de zile de la data dobandirii vehiculului. In acest scop trebuie sa obtineti mai intai fisa de inmatriculare si sa o completati.

 

Pe langa fisa de inmatriculare, va trebui s amai depuneti la directia de taxe si impozite locala, urmatoarele documente:

a. declaratia fiscala completata

b. actul de proprietate (factura, contract de vanzare-cumparare, actul de dobandire tradus si legalizat in cazul autovehiculelor achizitionate din strainatate) in copie xerox si original pentru conformitate

c. copie BI/CI, cartea de identitate a autovehiculului in copie si original si, daca este cazul, certificatul de casatorie.

 

B. Plata TVA in Romania

Pentru achizitionarea unui automobil nou dintr-un Stat Membru al UE (achizitie intracomunitara) va trebui sa platiti TVA la organele fiscale competente (directiile locale ale finantelor publice).

Astfel, inainte de inmatricularea automobilului, va trebui sa depuneti la organul fiscal competent "Decontul special de TVA"(formularul 301) si sa faceti plata taxei.

 

C. Taxe

a. Taxa de poluare - platibila o singura data, la momentul primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania. Taxa de poluare este stabilita in functie de mai multi factori, printre care capacitatea cilindrica, valoarea emisiilor de CO2, vechimea, numarul estimat de km rulati anual etc. Calculul taxei de poluare este facut de directiile locale ale finantelor publice, unde trebuie depuse urmatoarele documente: cererea de calculare a taxei pe poluare completata, declaratia tip pe proprie raspundere asupra rulajului mediu anual completata, cartea de identitate a vehiculului in original si copie, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari (de regula contractul, factura sau cartea veche de identitate a automobilului). Dupa determinarea nivelului taxei (intr-un termen stabilit de organul fiscal) aceasta trebuie platita la acelasi organ fiscal care a facut calculul.

b. Taxa de inmatriculare - se achita o singura data, la inmatricularea automobilului, la orice unitate CEC sau la trezorerie. Valoarea taxei se stabileste in functie de masa autovehiculului.

c. Contravaloarea certificatului de inmatriculare - se achita la orice unitate CEC sau trezorerie

d. Contravaloarea placutelor cu numarul de inmatriculare - se achita la ghiseul serviciului de inmatriculare

 

9. Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto

Fiecare automobil care va fi inmatriculat in Romania trebuie sa fie asigurat la o companie autorizata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Perioada minima necesara pentru care trebuie incheiata asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) in vederea inmatricularii este de 6 luni.

 

10. Inmatricularea

Inmatricularea se face de catre serviciile publice deconcentrate de inmatriculare locale. In vederea inmatricularii sunt necesare urmatoarele documente:

a. cererea tip completata

b. fisa de inmatriculare a vehiculului completata cu datele proprietarului si avand viza organului fiscal competent si autoritatii administratiei publice locale

c. cartea de identitate a vehiculului, eloberata de RAR, in original si in copie

d. documentul care atesta dreptul dvs de proprietate asupra autovehiculului, in original si copie (contract, factura)

e. actul dvs de identitate, in original si copie

f. dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice RAR, aflata in termenul de valabilitate al acesteia, cu exceptia autovehiculelor noi

g. copia documentului de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, aflata in termenul de valabilitate al acesteia

h. dovada platii taxei de inmatriculare

i. dovada platii taxei de poluare

j. dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare

k. dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare

l. certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de RAR, cu exceptia vehiculelor noi

 

Documentul care atesta dreptul de proprietate si actul de identitate originale se restituie dupa certificarea copiilor acestora.

Cartea de identitate a vehiculului se restituie o data cu predarea certificatului de inmatriculare a vehiculului si a placutelor cu numarul de inmatriculare.

Pentru automobilele care au fost inmatriculate anterior in alt stat si care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, trebuie sa prezentati, pe langa documentele mentionate si toate documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, in original, precum si placutele cu numarul de inmatriculare. Acestea se retin si se arhiveaza la serviciul inmatriculari, fiind posibila emiterea, la cerere, a unei dovezi de retinere pentru a servi in fata autoritatii straine la radiere.

 

 

Vizualizari: 3498