© 2024 Auto.ro
Daca tot se apropie vacanta si v-am oferit lista limitelor de viteza in tarile europene, credem ca ar fi bine sa stiti si ce amenzi se practica pe acolo, mai ales ca acum le primiti acasa.
Asa ca daca alegeti sa va petreceti vacanta in strainatate, Auto.ro va recomanda sa respectati regulile de circulatie pentru a evita sa ramaneti fara bani de vacanta sau chiar fara masina. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu prea mai merge binecunoscuta “spaga” .
Desi nu va putem da concis valoarea tuturor amenzilor, va oferim o idee pentru a sti la ce sa va asteptati.
Deci, luati aminte!
Austria
In Austria, veti plati minim 35 Euro pentru o amenda.
Cumpararea vignetei va asigura accesul pe autostrazi. Vigneta se lipeste in mod obligatoriu pe parbrizul masiniii. Nerespectarea acestei obligatii atrage o amenda de 120 euro.
Centura de siguranta este obligatorie.
Folosirea aparatelor antiradar este interzisa, cu exceptia cazurilor in care se obtine aprobare in acest sens de la Autoritatea de Telecomunicatii din cadrul Ministerului federal al transporturilor, Inovatiilor si Tehnologiei. Folosirea acestor dispozitive constituie contraventie, iar sanctiunea consta in amenda de pana la 4000 euro si confiscarea aparatului. Exista si posibilitatea retinerii temporare a autoturismului.
Belgia
Daca sunteti prins cu o alcoolemie intre 0,5 si 0,8 g/mie veti plati o amenda de 137,5 euro. Daca nu platiti pe loc, amenda ajunge la 2.750 euro. In cazul unei alcoolemii de peste 1,5 g/mie, amenda se ridica la 11.000 euro si suspendarea permisului de conducerii pentru 5 ani.
Parcarea neregulamentara atrage o amenda de minim 50 euro.
Este interzisa comercializarea, detinerea si folosirea detectoarelor de radar si a aparatelor antiradar. Aceste fapte se pedepsesc cu suspendarea permisului de conducere pe o perioada de minim 30 de zile, in functie de decizia procurorului, confiscarea aparatului si o amenda ce se poate ridica la 2000 euro.
O amenda neplatita in 96 de ore duce la confiscarea masinii.
Bulgaria
Limitele de viteza sunt strict urmarite de politie.
Este obligatorie folosirea centurii de siguranta.
Este interzisa utilizarea telefoanelor mobile.
Nu este permisa folosirea aparatelor sau dispozitivelor antiradar; folosirea acestora constituie contraventie si se pedepseste cu amenda.
Croatia
Orice amenda primiti trebuie s-o platiti in termen de 8 zile.
Conducerea sub influenta alcoolului atrage plata unei amenzi si retragerea permisului de conducere.
Folosirea centurii de siguranta este obligatorie.
Este interzisa utilizarea detectoarelor de radar si aparatelor antiradar. In caz contrar, sunteti sanctionat cu o amenda in valoare de 2000 kune (aproximativ 300 euro), iar aparatul antiradar sau detectorul va este confiscat.
Politia va retine pasaportul pana cand veniti cu dovada platii amenzii.
Cehia
Folosirea fazei scurte este obligatorie. In caz contrar, amenda este de 83 de euro.
In cazul in care sunteti prins baut la volan amenda este intre 1000 si 2000 de euro cu suspendarea permisului de conducere pentru doi ani.
Centura de siguranta este obligatorie.
Depasirea limitelor de viteza atrage amenzi de pana la 500 euro si suspendarea permisului de conducere.
Este interzisa utilizarea aparatelor antiradar. Utilizarea lor constituie contraventie si atrage o amenda de 2000 de coroane cehe ( aproximativ 85 euro).
Danemarca
Este obligatoriu ca faza scurta sa fie aprinsa in permanenta.
Purtarea centurii de siguranta este oblligatorie pentru toti pasagerii.
Depasirea vitezei legale se pedepseste contraventional cu amenda intre 500 si 2500 coroane.
Este interzisa utilizarea aparatelor de detectare a radarelor sau a antiradarelor.
Parcarea se face numai in locurile special amenajate si numai in intervalul de timp mentionat. Depasirea timpului legal este sanctionata contraventional cu amenda cuprinsa intre 500 si 1500 de coroane.
Finlanda
Purtarea centurii de siguranta este obligatorie pentru toti pasagerii.
Folosirea fazei scurte permanent este obligatorie.
Parcarea se face in spatii special amenajate. Amenda pentru neplata parcarii este cuprinsa intre 20 si 40 Euro. In cazul parcarii ilegale, masina poate fi ridicata si inapoiata proprietarului contra sumei de 170 euro.
Este interzisa detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare si bruiaj a aparatelor radar.
Amenzile de pana la 115 euro pot fi achitate pe loc.
Franta
Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, la o concentratie mai mare de 0,5g/mie, se poate solda cu confiscarea permisului de conducere.
Depasirea cu peste 40 km/h a vitezei legale aduce dupa sine suspendarea permisului de conducere.
Detinerea si utilizarea detectoarelor radar este interzisa si poate atrage o amenda de 1500 euro si chiar confiscarea masinii.
Parcarea in zone interzise se sanctioneaza cu amenda pana la 375 euro sau cu ridicarea masinii.
Purtarea centurii de siguranta este obligatorie.
Este interzisa folosirea si detinerea aparatelor de detectare a radarelor. Fapta constituie contraventie si se amendeaza cu 1500 euro (750 euro daca amenda se plateste pe loc).
Germania
Centura de siguranta este obligatorie.
La 18 puncte de penalizare acumulate pe teritoriul Germaniei carnetul de conducere este retinut temporar sau definitiv, in functie de gravitatea si intervalul la care se comit contraventiile.
Utilizarea detectoarelor de radar si a aparatelor antiradar constituie contraventie. Aceasta se sanctioneaza cu amenda in valoare de 75 euro si 4 puncte de penalizare. Organele de politie au dreptul de a confisca dispozitivul de detectare al radarului, antiradarul, precum si sistemele de navigatie cu functie de detectare a radarului.
Sofatul in stare de ebrietate poate aduce dupa sine interdictia de a mai conduce pe teritoriul Germaniei. Orice depasire a concentratie de alcool de 0,49g/mie atrage o amenda de 125 euro.
Puteti primi amenda si pentru injurii adresate unui al sofer.
Grecia
Legea sanctioneaza conducatorii auto cu o alcoolemie mai mare de 0,24g/mie (contraventie) si 0,50g/mie (delict).
Utilizarea sau detinerea sistemelor antiradar sau de detectare a radarului este interzisa. Fapta constituie contraventie si se amendeaza cu sume pana la 2000 euro, retinerea permisului de conducere 30 zile, retinerea actelor masinii, precum si a placutelor de inmatriculare pentru 60 zile.
Parcarea ilegala se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 40 si 150 euro plus confiscarea placutelor de inmatriculare pentru 20 zile, precum si plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
Depasirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseste cu amenda de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amenda de 350 euro plus retinerea permisului de conducere timp de 60 de zile.
Se aplica amenzi mari si se poate retine permisul de conducere, certificatul si numerele de inmatriculare pentru cei care: folosesc telefonul mobil in trafic; circula pe benzi destinate mijloacelor de transport in comun; depasesc linia dubla, trec pe culoarea rosie a semaforului, nu respecta semnalele agentului de circulatie, opresc in locuri neamenajate sau dau inapoi pe autostrada.
Italia
La depasirea limitei maxime de alcool in sange de 0,5g/mie, soferul poate ajunge in arest, iar masina poate fi confiscata.
Faza de intalnire este obligatorie in permanenta.
Depasirea limitelor de viteza poate atrage amenzi de pana la 1000 euro si suspendarea permisului de conducere.
Celelalte incalcari ale regulilor de trafic, inclusiv cele referitoare la parcare, afecteaza punctajul si poate atrage suspendarea permisului.
Este interzisa detinerea si utilizarea detectoarelor de radar si antiradarelor. Amenzile pentru cei care produc, comercializeaza si folosesc astfel de dispozitive sunt cuprinse intre 742 si 2.970 euro plus confiscarea aparatelor respective.
Olanda
In timpul condusului este interzisa folosirea telefonului mobil, soldandu-se cu o amenda de minim 138 euro.
Este interzisa utilizarea aparatelor de detectare a radarelor si a celor antiradar. Utilizarea lor reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu 250 euro amenda si confiscarea aparatului.
Spania
Centura de siguranta este obligatorie pentru ocupantii locurilor din fata in interiorul localitatilor si pentru toti pasagerii in afara localitatilor.
Depasirea limitelor de viteza poate atrage aplicarea unor amenzi de pana la 1500 euro si suspendarea permisului de conducere. Depasirea cu peste 40km/h a limitelor de viteza constituie infractiune, iar depasirea cu mai putin de 40 km/h se pedepseste cu amenda de pana la 1500 euro.
Sunt interzise detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum si a aparatelor antiradar. Folosirea lor reprezinta infractiune si se pedepseste cu aplicarea unei amenzi si a punctelor de penalizare.
Turcia
Este interzisa utilizarea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarelor, amenzile aplicate fiind de aproximativ 1500 euro, cu achitare imediata sau 2000 euro, pana la data iesirii din tara.
Ungaria
Faza scurta este obligatorie, la fel ca si centura se siguranta.
Este permisa utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor. In schimb, legislatia nu permite utilizarea aparatelor antiradar, aceasta constituind contraventie si pedepsindu-se cu amenda si confiscarea aparatului.