© 2024 Auto.ro
Sugarii sunt predispusi unui risc foarte mare de leziuni in cazul accidentelor. Chiar si la viteze reduse, un copil poate fi ranit sau ucis in cazul unui accident de masina sau al unei franari bruste. Acest lucru se datoreaza faptului ca au capetele extrem de fragile, oasele gatului sunt moi, iar ligamentele care sustin gatul sunt extrem de sensibile.
Un scaun special pozitionat pe bancheta din spate susţine corpul sugarilor, le protejeaza capul, gatul si coloana vertebrala si dizolva forta impactului. Instalat in mod corespunzator, scaunul pentru copii reduce riscul de deces cu 71% pentru sugarii implicati in accidente. Majoritatea statelor au impus folosirea acestor scaune pentru toti copiii mai mici de 4 ani sau care cantaresc mai putin de 18 kg.
Un copil asezat pe scaunul din fata poate fi ranit mortal de un airbag lateral. Puneti intotdeauna copilul intr-un scaun pe bancheta din spate a masinii. Folositi un astfel de scaun da la nasterea copilului pana la cel putin 1 an si pana cand acesta ajunge la limita superioara de greutate pentru acel scaun.
Exista trei tipuri de scaune de masina pentru sugari:
1. Scaune speciale pentru sugari, indreptat cu fata spre spatele masinii
2. Scaune convertibile
3. Scaune-pat
Scaunele de masina trebuie cumparate in functie de varsta si greutatea copilului:
-pentru copiii mai mici de un an si care cantaresc cel putin 9 kg se foloseste un scaun pentru sugari ce poate fi proptit si indreptat cu fata spre spatele masinii
-pentru copiii mai mari de un an si care cantaresc intre 9 si 18 kg se foloseste un scaun indreptat spre inainte si care prezinta un dispozitiv asemanator unui ham
-pentru copiii mai mari de 4 ani si care cantaresc intre 18 si 36 kg se folosesc scaune pentru prescolari.
Nu este recomandata achizitionarea de scaune de masina la mana a doua. E foarte probabil ca acel scaun de masina sa nu protejeze copilul.