© 2024 Auto.ro
Orice posesor de masina stie cat de important este aspectul caroseriei acesteia, indeosebi al vopselei. Insa mai intai de toate este important sa cunoasteti faptul ca pe tabla nu e asternut doar un simplu strat de vopsea, ci o serie de “paturi”, care, de la tabla la exterior, cuprind 1-2 straturi de grund, 2-4 straturi de vopsea si 1-2 de lac. Iar daca aveti un Ferrari, trebuie sa stiti ca straturile de lac, grund sau vopsea depasesc cu muuult nivelul standard al masinilor obisnuite.
De aceea, pentru a-i mentine luciul si pentru a o intretine este recomandat ca cel putin o data pe luna sa utilizati ceara solida, aceasta protejand lacul de tot ce inseamana impuritati cazute din copaci, ceara scursa de la copaci, praful din oras, toate acestea la un loc producand acele zgarieturi foarte fine.
Insa daca raul a fost deja produs, iar masina dumneavoastra prezinta o serie de zgarieturi care nu va lasa sa dormiti noaptea, este cazul sa reactionati. Acelea care afecteaza doar straturile de lac si de vopsea sunt considerate zgarieturi superficiale, iar cele care patrund dincolo de stratul de grund, pana la tabla sunt de profunzime. Cele din urma se pot rezolva numai in service-urile de specialitate.
Acum raman cele superficiale care pot fi atenuate chiar de dumneavoastra. Daca zgarietura a afectat si vopseaua, cumparati din comert o solutie de polisat, din care aplicati foarte putin pe zgarietura. Apoi incepeti sa frecati zona cu o carpa moale, curata, cu miscari de du-te vino (daca este vorba de o muchie) sau cu miscari circulare (daca zgarietura este pe o suprafata plata). Daca masina sau vopseaua nu are mai mult de un an, nu aplicati sub nicio forma solutii de polisat pentru ca astfel o veti distruge.
Aveti grija la pasarele! Daca locul dvs de parcare include si un copac, atunci curatati cat mai repede cu putinta mizaria lasata de simpaticele necuvantatoare. Aceasta este foarte coroziva, in numai cateva zile reusind sa arda lacul si vopseaua si sa ajunga chiar la tabla. Iar de aici pana la aparitia ruginii nu este decat un mic pas.
Acum ca iarna se apropie cu viteza, iar temperaturile scad pe zi ce trece, va recomandam sa nu spalati iarna masina cu apa calda pentru ca poate crapa vopseaua de la socul termic. Pe vreme de arsita, daca masina s-a incins la soare, nu aplicati ceara de lustruit, deoarece va veti alege cu pete pe care in mod sigur nu le doreati.
Toate aceste sfaturi pentru a te bucura cum trebuie de o masina "stralucitoare".