© 2024 Auto.ro
Dupa scurta prezentare a istoriei Meguiar’s si dupa ce am aflat cum se spala corect o masina, urmeaza episodul 2, in care va vom arata etapa a doua a procesului de detailing si anume aceea destinata exteriorului. Ceea ce veti urmari este o insiruire de operatii executate de profesionisti, acreditati de Meguiar’s, proceduri care necesita maiestrie si cunoastere.
Foto:Sorin Miclau; Video: Bogdan Dobrea.
Dupa epuizarea primei etape a procesului de detailing si anume spalarea, urmeaza a doua etapa cu operatiile componente pentru detailingul exterior.
Inainte de inceperea detailing-ului exterior, se efectueaza o analiza optico-vizuala a suprafetei exterioare a automobilului. In functie de starea suprafetei, operatorul va va spune care dintre imperfectiuni vor disparea, care vor fi estompate, si care necesita vopsire, caz in care e treaba proprietarului automobilului s-o rezolve. Pentru aceasta inspectie e necesar pe langa lampi cu neon, de un aparat pentru masurarea grosimii vopselei, de un creion cu ceara si de o lupa. De asemenea, inainte de inceperea procedurilor, trebuie sa fie indepartate toate obiectele care pot zgaria exteriorul automobilului: verighete, ghiuluri, ceasuri, bratari, catarame, capse, etc. Folositi manusi si un sort, de preferinta Meguiar’s.
Dupa inspectie si comunicarea verdictului masina intra intr-o zona speciala unde incepe detailing-ul exterior:
Obiectivul primului procedeu este de indepartare a primului strat contaminat folosindu-se operatii de curatare, polisare si protejarea suprafetei.
Uneltele si produsele folosite sunt:
Sort Meguiar’s, argila moale (C2000) – gata de folosire, argila agresiva (C2100)- gata de folosire, Last Touch™Spray Detailer (D155) – gata de folosire, prosoape 100% din bumbac – Soft Buff™Terry Towels –X2040.
Proceduri:
- Se lucreaza pe o suprafata de umeda de 2x2 inci cu LastTouch™Spray Detailer(1:1)
- Se pune argila pe suprafata si se incepe curatarea apasand usor
- Cand suprafata devine neteda se opreste si se sterge cu un prosop curat.
- Argila trebuie framantata atat cat este necesar pentru ca aceasta sa aiba o suprafata curate.
Urmariti inregistrarea noastra:
Dupa aceasta suita de proceduri urmeaza curatarea suprafatei intermediare.
Pentru aceasta avem nevoie de: perii corespunzatoare, masina de polisat cu viteza reglabila, masina de slefuit roto-orbitala D/A Machine –Random Orbital – G100, pulverizator – M9911, banda de protectie, galeata pentru spalat buretii – 90-2000P, prelungitor, prosoape din bumbac 100% -Soft Buff™ Terry Towels – X2040, prosoape cu microfibre Mirror Glaze Ultimate Wipe® - M9910, blanita si bureti Mirror Glaze, taler Mirror Glaze – W65.
Produsele folosite sunt: Last Touch™Spray Detailer (D155) – gata de folosire, Mirror Glaze cleaners -gata de folosire, Mirror Glaze polishers – gata de folosire, Mirror Glaze Sealants/Waxes – gata de folosire, Quik Detailer® (A3316) –gata de folosire.
Proceduri:
- Se acopera cu ajutorul bandei de protectie, toate emblemele, ornamentele si antenele.
- Se aplica Quik Detailer® folosind metoda preferata.
- Se indeparteaza apoi banda protectoare.
- Se curata resturile cu Quik Detailer® folosind un prosop Ultimate Wipe® sau un prosop curat si uscat 100% din bumbac.
- Se curata cu peria toate crapaturile si imbinarile folosind peria adecvata.
- Se sterge intregul exterior al automobilului cu prosopul Ultimate Wipe si solutie Last Touch™Spray Detailer
Urmeaza indepartarea contaminarii de sub suprafata.
Proceduri:
- Se localizeaza suprafetele cu cele mai mari defecte (capota, plafon, si portbagaj)
- Folosind metoda cea mai putin agresiva se detrmina solutia corecta care trebuie folosita Mirror Glaze Cleaner (referinta se ia tabelul Mirror Glaze Quick Reference Chart).
- Folosind atat solutia corespunzatoare cat si buretele se aplica pe supraftele deteriorate tinnand cablul de alimentare departe de automobile.
- Folosind masina de polisat se executa indeparatrea contaminarii.
Atentie - nu incercati acest procedeu daca nu aveti calificare, pentru ca stratul de vopsea se poate deteriora major, din cauza caldurii mari rezultate in urma frecarilor, fiind necesara o revopsire.
- Se indeparteaza reziduurile rezultate cu un prosop curat si uscat din bumbac 100% sau cu un prosop cu microfibre.
- Folosind cea mai adecvata solutie Mirror Glaze Polish si burete se poliseaza toata suprafata vopsita (Referinta Mirror Glaze Qick Referente Chart). O masina de slefuit roto-orbitala poate fi folosita pentru a indeparta si cea mai fina zgarietura. Atentie – nu folositi acest procedeu daca nu va pricepeti.
- Indepartati reziduurile rezultate cu un prosop curat si uscat din bumbac 100% sau cu un prosop cu microfibre.
- Se dezlipesc benzile de protectie
- Se aplica orice ceara Meguiar’s folosind metoda dorita de aplicare (Manuala, orbital sau o masina de slefuit roto-orbitala).
- Se indeparteaza restul de ceara cu un prosop Ultimate Wipe sau cu un prosop curat si uscat din bumbac 100%.
- Se curata toate crapaturile si imbinarile folosind peria adecvata.
- Se sterge intregul automobil cu Ultimate Wipe si solutie Last Touch™Spray Detailer.
Aceste procedee se pot aplica si pe suprafata nou vopsita sau in stare perfecta, pentru cresterea rezistentei suprafetei la actiunea factorilor externi. De aceea specialistii Meguiar’s, situati in Splaiul Independentei 319 B in curtea clubului IDM, recomanda ca la achizitia unei masini noi prima operatie sa fie un detailing complet. E spre binele masinii dumneavoastra.
Urmeaza si episodul 3 cu detailing-ul interior.