rss

Sfaturi pentru siguranta motociclistilor in trafic

  1. 29/10/2009
  2. Tags: motocicleta, sfaturi

Probabil multi dintre voi tineti momente de reculegere “in memoria...” unui motociclist si cu siguranta nu doriti sa adaugati nume noi. Tocmai de aceea ne-am gandit sa va oferim cateva mici sfaturi pentru a va reaminti ce trebuie sa faceti voi, motociclistii, pentru a ramane intregi si departe de spitale.

 

1. Daca sunteti in stadiul de a invata sa conduceti o motocicleta si locuiti intr-o zona foarte populata, ar fi bine sa aveti langa voi un tip experimentat care sa va ia cu tot cu motor si sa va duca intr-o zona cu trafic redus sau deloc. O parcare de firma, de exemplu, ar fi foarte indicata. Strazile din cartier ar putea aduce plangeri din partea vecinilor din cauza zgomotului, plus ca veti avea de furca cu masinile parcate sau cele care incearca sa gaseasca locuri de parcare. E bine sa exersati intr-un mediu linistit, pana cand veti simti ca detineti cu adevarat controlul asupra motocicletei. Invatati cum sa opriti si sa porniti cu usurinta si fara probleme. Este important sa stiti de cat timp aveti nevoie pentru a opri in siguranta – nu se compara cu oprirea unei masini obisnuite.

2. Daca iesiti pentru prima data cu motocicleta in trafic ar trebui sa alegeti un moment al zilei cand nu este aglomerat. Daca va aruncati pe strazi la o ora de varf veti fi expus la accidente inca de la prima incercare. Puteti alege strazile dintr-o zona cunoscuta si mai linistita si ar fi indicat sa nu ajungeti pe autostrada pana cand nu castigati un pic de experienta.

3. Niciodata sa nu deveniti mai agresivi in apropierea unei masini, cu atat mai mult a unui sofer de camion. Aceste vehicule vor castiga intotdeauna intr-o situatie periculoasa. E si normal, sunt mai mari, mai grele si cu o putere mai mare. Daca cineva va provoaca, il puteti atentiona cu farurile de cateva ori si daca nu inceteaza, cel mai bine este sa schimbati banda sau sa va dati la o parte si sa-i lasati cale libera.

4. Stim cu totii ca negrul este cea mai cool culoare pentru motociclisti, nu? Ei bine, daca mergi noaptea intr-o zona slab luminata, este mult mai important sa fi vazut decat sa fii cool, indiferent de ce spun prietenii tai. Asigura-te ca farurile sunt aprinse si curate pentru o vizibilitate maxima, dar, de asemenea, ia în considerare folosirea unei benzi reflectorizante pe partea din spate a castii.

Studiile au aratat ca purtarea de veste reflectorizante poate creste distanta de la care ceilalti participanti la trafic ii pot zari pe cei care le poarta cu pana la 400 la suta.

5. Foloseste intotdeauna semnalul de avertizare la schimabarea benzii, iar daca duci cu tine inca un pasager, poti folosi chiar mana pentru a semnaliza schimbarea directiei de mers, ca o masura de siguranta. Nu conteaza ca ceilalti participanti la trafic nu o fac, pana la urma e vorba de siguranta ta.

6. Cunoasteti probabil acele autocolante aplicate pe camioane care spun: "Daca voi nu-mi puteti vedea oglinzile, inseamna ca nici eu nu va pot vedea pe voi” sau ceva in genul. Ei bine,folositi acelasi principiu atunci cand conduceti o motocicleta. Daca nu puteţi vedea fata conducatorului auto in oglinda retrovizoare a vehiculului din fata, sunt sanse ca el sa nu te poata vedea deloc. Fereste-te de unghiurile moarte tot timpul.

7. O data ce ati devenit un motociclist experimentat, atunci cand conduceti motorul pe strazile orasului, intotdeauna lasati spatiu pentru greselile altora. Un alt sfat ar fi sa ramaneti permanent constienti si in alerta in cazul in care va trebui sa lasati motocicleta la pamant. Daca aveti probleme si nu aveti deloc timp sa indreptati situatia, alegeti voi unde sa culcati motocicleta, in loc sa lasati traficul sau motorul insusi sa stabileasca acest lucru pentru voi. Daca puteti alege sa lasati motorul sa cada la pamant, permiteti-i sa se deplaseze astfel incat sa nu ramana intre picioarele voastre, mai ales la viteza redusa. In acest mod veti fi mult mai putin tarati pe sol decat daca ati lasa motocicleta sa va traga dupa ea.

8. Motociclistii incepatori nu ar trebui sa duca pasageri. Acest lucru se va putea face dupa un anumit timp, dupa mai multa experienta pe drum. Miscarile pasagerului pot cauza situatii in care tu, ca si conducator, poti pierde controlul, mai ales la viteza redusa.

 

Stim ca multi dintre voi cunosc deja aceste reguli si, foarte posibil, altele in plus. Insa avand in vedere accidentele stupide in care si-au pierdut viata o multime de tineri motociclisti la noi in tara, consideram ca oricand aducerile aminte sunt binevenite.

 

Iar conducatorilor auto, le aducem rugamintea de a se uita in oglinzi inainte de a schimba benzile, a intoarce masina sau a frana brusc. In orice moment un motociclist se poate afla chiar langa dvs.

 

 

 

Vizualizari: 6052