© 2024 Auto.ro
Niciodata nu te poti baza pe ce va face “celalalt sofer”. Gandeste-te la toate greselile pe care le-ai facut tu la volan de-a lungul anilor si la cele pe care stii ca le vei face pe viitor. Toti ceilalti soferi sunt la fel ca noi! De aceea nu te poti increde in ei. In timp ce esti la volan, pastreaza un ochi pe celalalt si lasa-ti spatiu de manevre, anticipeaza greselile pe care le-ar putea face si fii pregatit pentru ele.
Daca esti prea increzator in abilitatile celorlalti soferi, te bazezi pe ei pentru siguranţa ta. Insa de multe ori nu merita acest risc. Poate ca unii dintre ceilalti conducatori auto se intorc de la vreo petrecere sau poate tocmai au fost concediati sau s-au despartit de persoana iubita. Sau poate este vorba de vreun pusti teribilist care a furat cheile masinii de acasa.
Este bine sa abordezi sofatul pornind de la ideea ca celalalt conducator este imprevizibil si poate reprezenta oricand o amenintare la siguranta ta si a pasagerilor din masina pe care o conduci.
Cele mai multe coliziuni se intampla atunci cand celalalt face ceva la care nu ne asteptam sau atunci cand noi facem ceva la care el nu se astepta.
Daca accepti ca toata lumea poate face greseli, urmatorul pas este sa conduci mai precaut. Fii mai atent la respectarea culorii rosii a semaforului, pentru ca stii prea bine ca o lumina nu a oprit pe nimeni niciodata de la sine.
Ai grija la cei care se pregatesc sa scoata masina din parcare sau sa iasa de pe un drum lateral, mai ales daca sunt conditii de drum cu gheata, zapada sau ploaie.
Observa lacunele din trafic, care ar putea fi rezultatul unei treceri a unei masini in fata alteia – in acest fel este posibil sa se produca foarte usor o tamponare.
Mai sunt atatea alte cazuri: cel din fata nu da semnal la timp sau corect sau pur si simplu nu-i functioneaza semnalizarea; cineva vireaza brusc fara a se asigura sau il observi in ultimele secunde; cel din fata ta pune frana brusc si n-ai pastrat distanta de siguranta. Un alt caz este acela cand “calalalt” te sfideaza si te provoaca, iar cel mai indicat este sa ramai tu cel calm si sa actionezi cu intelepciune.
Va puteti gandi la zeci de alte situatii. Ideea este sa aveti tot timpul sau aproape tot timpul o strategie in minte in caz de incidente nedorite si sa anticipati miscarile celorlati soferi pentru a evita la timp situatiile imprevizibile.
La final va oferim cele 10 porunci date de Vatican pentru soferi, pentru o coexistenta pasnica pe sosele si pentru evitarea accidentelor:
I. Sa nu ucizi.
II. Soseaua trebuie sa fie pentru tine un mijloc de comuniune cu oamenii, si nu unul de ucidere a lor.
III. Politetea, dreptatea si prudenta te vor ajuta sa faci fata evenimentelor neprevazute.
IV. Fii binevoitor si ajuta-ti colegul de trafic aflat in nevoie, in special victimele accidentelor.
V. Masinile nu trebuie sa fie pentru tine o expresie a puterii si a dominatiei, si nici o ocazie pentru a pacatui.
VI. Convinge-i cu bunavointa pe cei tineri si mai putin tineri sa nu conduca atunci cand nu se afla intr-o stare potrivita pentru aceasta activitate.
VII. Ajuta familiile victimelor accidentelor.
VIII. Adu-i la un loc pe soferii vinovati si pe victimele lor la timpul potrivit, pentru ca sa treaca impreuna prin experienta eliberatoare a iertarii.
IX. Pe sosea, protejeaza-i pe cei mai vulnerabili.
X. Simte-te responsabil fata de ceilalti.
Sa aveti un an lipsit de evenimente rutiere grave!