rss

Sfaturi pentru a va proteja masina impotriva hotilor

  1. 19/01/2009
  2. Tags: alarma, furt, securiate



In fiecare an, in Romania se fura aproximativ 2.000 de masini. Statisticile arata ca alte zeci de mii de autovehicule sunt jefuite sau avariate. Paradoxal este ca numarul furturilor este invers proportional cu valoarea masinilor, hotii preferand, in special, masinile vechi, de productie autohtona, usor de dezmembrat si vandut sub forma de piese de schimb.

Potrivit statisticilor Politiei Capitalei, anul trecut numai in Bucuresti au fost furate 1252 de autoturisme dintre care doar 509 au fost recuperate. “Cele mai furate masini in 2008 au fost Dacia 1310 cu un total de 326 de autoturisme, urmate de BMW-123, Mercedes-Benz-55, Opel-31, Audi-27, Dacia Solenza-22 sau Volkswagen-19”, a declarat pentru Auto.ro, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan. Acesta a adaugat ca nu exista zone mai expuse sau cartiere in care predomina aceasta forma de infractionalitate. “Exista anumite grupari care se extind de la o zi la alta. Mare parte din hotii de masini sunt voiajori din alte judete ce actioneaza oriunde” a completat oficialul.

Pentru a diminua sansele de a deveni o victima sigura in calea hotilor, oamenii legii ne ofera cateva sfaturi practice:

1. Mentine usile blocate in timp ce conduci. Asigura-te ca bunurile tale sunt la loc sigur departe de ochii infractorilor care se pot apropia de masina in timpul cozilor din trafic sau la semafor.

2. Nu lasa nimic la vedere mai ales pe timpul noptii chiar daca masina este intr-o parcare sigura sau platita. Cifrele arata ca 63% din furturi sunt realizate de proprietarii masinilor parcate in apropiere. Preferabil ar fi sa alegi o parcare aglomerata in pofida unui loc izolat sau periferic.

3. Daca cineva incearca sa-ti fure masina in timp ce te afli in interiorul acesteia, cel mai bun lucru pe care il poti face e sa apesi constant claxonul, stingand si aprinzand in mod repetat luminile pentru a atrage atentia. Daca nu e nimeni in apropiere care sa te ajute si sa observe ca atacatorul devine violent, indicat ar fi sa ii predai in mod voluntar cheile.

4. Intotdeauna blocheaza usile masinii, chiar daca pleci doar pentru cateva secunde/minute. Inchide toate geamurile si activeaza-ti alarma. In cazul in care aceasta nu este inclusa in dotarile masinii, monteaza-ti una.

5. In cazul in care doresti sa achizitionezi un sistem de alarma pentru masina ta, apeleaza doar la firme specializate.

 

Pentru a oferi o gama larga de informatii cu privire la noile sisteme de alarma, am apelat la un specialist in domeniu care ne-a oferit o serie de detalii.

Alarmele satisfac, in primul rand, nevoia de securitate si in al doilea rind nevoia de confort, usile masinii vor putea fi incuiate si descuiate de la o distanta mult mai mare, ridicarea gemurilor odata cu incuierea (la masinile care permit acest lucru) sau pornirea de la distanta a masinii pentru a o gasi rece pe timpul verii si calda si cu geamurile dezghetate pe timpul iernii” ne-a declarat Catalin Opritescu, director general al Wizards, importator de accesorii electronice pentru autoturisme din Romania. Acesta a mentionat ca pentru o protectie de baza, sistemul de alarma trebuie sa curprinda centrala,sirena, senzorul de soc, cablajul, releul pentru imobilizarea alarmei pe timpul armarii si 2 telecomenzi (pentru cazul in care nu se doreste o alarma pe cheia masinii).

La intrebarea noastra despre numarul tipurilor de alarme existente, dl. Catalin Opritescu ne-a raspuns: ”Exista alarme fara telecomanda folosite atunci cand nu dorim o telecomanda in plus la cheia masinii, iar cheia masinii are cel putin un buton din care se poate actiona incuierea si descuierea usilor de la distanta cu dezavantajele pe care le implica si exista alarme cu telecomanda si aici enumeram 4 categorii: 1)baza ; 2)cu pager fara pornire; 3)cu pornire fara pager; 4)cu pager si cu pornire.
Timpul de armare este si el de luat in calcul. Acesta dureaza intre 10-30 de secunde in functie de configurarea masinii. In cazul in care efractia a fost deja produsa, timpul este maximum 30 de secunde.

Pretul unui sistem de alarma variaza intre 30-250 euro, preturi fara TVA.

Pe piata au aparut insa numeroase sisteme suplimentare de protectie antifurt cum ar fi:

Sistemul Autoident, care beneficiaza de un procedeu ce consta in marcarea chimica a numarului de identificare pe geamurile si pe oglinzile retrovizoare ale masinii. Marcajul chimic este definitiv si se face in zece locuri, fara sa afecteze structura geamului. De cativa ani, sistemul se implementeaza in intreaga lume, in SUA fiind folosit de 12 ani, rata furturilor reducandu-se, in aceste spatii, cu peste 90 la suta. La Kentucky, spre exemplu, din 125.000 de masini marcate cu acest sistem, doar trei au fost furate, in trei ani. Doua dintre ele au fost recuperate in aceeasi zi. Fata de alarmele auto sau GPS, Autoident protejeaza mult mai bine oglinzile impotriva furtului, in conditiile in care numarul de identificare a masinii este valabil, indiferent de proprietar, pe toata durata inmatricularii. Hotul care intentioneaza sa fure oglinzile nu le mai poate vinde, intrucat eventualul cumparator risca sa fie depistat de politie cu oglinzi furate.

Sistemul Stolen Vehicle Slowdown (Sistem pentru incetinirea masinilor furate), poate utiliza sistemul GPS pentru a localiza cu precizie un vehicul odata ce a fost raportat ca furat, iar dupa ce OnStar, firma specializata in sisteme antifurt pentru masini, primeste confirmarea politiei, masina poate fi facuta sa incetineasca, de la distanta. Sistemul primeste un semnal care interactioneaza cu trenul de rulare pentru a reduce puterea motorului, care va incetini, gradat, autovehiculul. In mod interesant, clientii vor avea posibilitatea sa opteze pentru dezactivarea acestui serviciu.

Sistemul de alarma "Boomerang" este un concept 100% romanesc, fiind brevetat si omologat la Registrul Auto Roman. "Boomerang" anunta proprietarul prin mesaje trimise direct pe telefonul personal daca o usa a ramas deschisa, daca farurile sunt aprinse sau daca nu mai e curent in bateria automobilului. Butonul "antirapire" va suna la patru numere alese de proprietar, pentru a permite acestora sa auda ce se intampla in autoturism. Sistemul include comenzi cum ar fi inchiderea geamurilor sau pornirea motorului. De asemenea, acest sistem permite, tot prin comanda vocala, localizarea masinii direct pe telefonul mobil.

La capitolul comenzi vocale, cu ajutorul telefonului mobil, se incadreaza si deschiderea trapei, a capotei si decapotarea masinii. Sistemul de alarma confera posibilitatea unei comunicari bidirectionale.

Vizualizari: 5116