© 2024 Auto.ro
Cautarea masinilor second hand prin intermediul Internetului este o solutie foarte des utilizata de persoanele care doresc sa isi achizitioneze un autoturism. Posibilitatea vizionarii a nenumarate anunturi intr-un timp scurt, a compararii ofertelor sunt doar cateva din avantajele pietei auto second hand online.
Mare atentie insa la chilipiruri! De cele mai multe ori se dovedesc a fi frauduloase.
Pentru a depista escrocii care pun la vanzare autoturisme la preturi foarte mici pentru anul de fabricatie, kilometrajul sau echiparile afisate, este important sa stim cum opereaza.
Am stabilit deja ca primul semn al unui anunt fictiv este pretul incredibil de mic. De asemenea, pozele sunt foarte bine realizate, masina arata la fel de incredibil precum suma ceruta, iar descrierea prezinta o masina in stare foarte buna.
Inca un semn de intrebare il pune numarul de telefon dat, care este de cele mai multe ori incorect (nu este alocat, este inchis sau contine cifre in plus sau in minus). Sarlatanii prefera emailul ca modalitate de a-ti expune o poveste de buna-credinta. De aceea, va va aduce la cunostinta faptul ca stau intr-o localitate retrasa, la o ferma unde nu au semnal la telefon.
1. Transfer prin Western Union
Asa-zisii vanzatorii sunt de cele mai multe ori "pensionari", locuiesc inafara Romaniei si nu mai au nevoie de masina pentru ca sunt in varsta sau pentru ca se deplaseaza cu avionul. Intr-o formulare politicoasa si verosimila, batranelul va va solicita sa va intalniti la jumatate de drum pentru a efectua tranzactia, cu o “mica mentiune”: pentru a se asigura ca nu bate drumul de pomana, va va solicita ca sotia/iubita/fratele sa transfere o suma ce variaza in jurul a 2.000 de euro pe numele dumneavoastra prin intermediul Western Union (pentru care nu trebuie cont bancar).
Motiveaza ca vrea sa se asigure ca aveti banii necesari si ca nu va fi pacalit. Acesta nu va folosi nicioadata cuvantul “avans” pentru a nu naste suspiciuni. Va prefera sa-i spuna “garantie”.
Pentru a va convinge ca totul este perfect real si corect, pensionarul “binevoitor” va va asigura ca sotia lui va face de asemenea un transfer pe numele lui, ambele sume urmand fi ridicate de la oficiul postal din localitatea de intalnire.
Operatiunea de fraudare este finalizata in momentul in care dumneavoastra acceptati sa trimiteti o copie dupa formularul de transfer Western Union. Escrocul se prezinta la ghiseu cu informatiile confidentiale de pe formular (codul de transfer MTCN) si cu un act de identitate fals si ridica banii.
In plus, in tari precum Germania nu este nevoie de buletin pentru a ridica suma trimisa. Este de ajuns sa ai codul intreg (MTCN-ul) si banii dumneavoastra au disparut intr-o clipita.
Indiferent de cat de atractiva este oferta, nu efectuati niciun transfer de bani. In plus, daca va este servita aceasta poveste, atunci aveti de-a face cu o teapa.
2. Metoda avansului
De cele mai multe ori sub masca unor batranei sau a unor familisti, escrocii scot la vanzare o masina la un pret deosebit de mic, sub pretextul ca s-au retras la tara, nu mai au nevoie de masina etc. Altii “se muta cu serviciul” in tari precum Anglia, Irlanda si nu pot folosi masina cu volanul pe stanga.
Fotografiile sunt tentante, proprietarul va sigura ca autoturismul este intr-o stare foarte buna si, mai mult decat atat, se ofera sa trimita gratuit masina printr-o companie specializata de transport, impreuna cu actele necesare incheierii vanzarii. In cazul in care cel interesat vrea sa se deplaseze pana in Germania pentru a vedea masina, sunt inventate tot felul de pretexte pentru a evita aceasta varianta.
Dupa ce cumparatorul a acceptat conditiile, este asigurat ca masina va sosi in cateva zile si ca va avea la dispozitie pana la o luna pentru a o testa, cu o simpla mentiune: depunerea unui avans in contul firmei de transporturi.
Evident, chilipirul gasit nu va ajunge niciodata la dumneavoastra si pe deasupra, veti fi usurat de 1.000-3.000 de euro transferati in urma unei tranzactii bancare perfect valide.
3. Inselatorie indirecta
Desi cu repercusiuni mai putin grave, exista situatii in care cumparatorul roman alege o masina aflata in strainatate, ia legatura cu cel care a postat anuntul si ii spune ca vine din Romania. Il roaga sa i-o pastreze, iar cand ajunge la destinatie, autorismul nu mai e.
Se scuza pentru situatia creata, pretextand ca nu era sigur ca veti veni. Dar daca tot ati ajuns acolo, va prezinta alta oferta la un pret mai mare. Mizand pe faptul ca sunteti obosit, hotarat sa cumparati o masina, mai ales ca ati batut atata amar de drum, vanzatorul are sanse mari de reusita in a va convinge.
In loc de concluzie
Echipa Auto.ro va sfatuieste sa fiti foarte atent la ofertele prea frumoase ca sa fie adevarate pentru ca, de cele mai multe ori, nu sunt. Nu trimiteti sub nicio forma avans inainte de a vedea masina! Alegeti sa discutati cu vanzatorul la telefon si nu trimiteti copii dupa formularele de transfer Western Union.